Együttélés az ibs-sel: hogyan viszonyuljunk a tünetekhez, hogy ne csússzon ki a kezünkből az irányítás

Együttélés az ibs-sel: hogyan viszonyuljunk a tünetekhez, hogy ne csússzon ki a kezünkből az irányítás

Kényelmetlen, kellemetlen, kiszámíthatatlan – az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei teljesen felforgathatják a mindennapi életünket. És ahogy jól tudja mindenki, aki valaha is kénytelen volt együtt élni az IBS tüneteivel, ennek az állapotnak az elviselése kihat az ember általános közérzetére, amelybe beletartozik minden, a személyes kihívások kezelésétől a stressz, alvás és táplálkozás kérdéseiig. 

Ne aggódjon, ha Ön nem gasztroenterológus szakorvos! Összeszedtünk egy csokorra valót a hasznos lehetőségekből, a tudatos életmódtól az egészségügyi beavatkozásokig, amelyekből választhat. A teste egyedi, tehát kísérleteznie kell: de egyszerre mindig csak egy dolgot próbáljon ki, és várja meg a hatást, hogy lássa, hogy működik a dolog.

ÉTELEK ÉS ÉTREND:

Étkezési tanácsok: Ahogy a mama mindig mondta: fontos a rendszeres étkezés, az ételeket lassan, nyugodt körülmények között kell elfogyasztani.

Piroska mondja a farkasnak: Jól rágja meg az ételt, annyit egyen, amennyire szüksége van – se túl sokat, se túl keveset.

Rostfogyasztás, mint a finomhangolás eszköze: Ez jelentheti azt is, hogy többet vagy kevesebbet kell ennie – egy dietetikus segítségével beállíthatja a szervezete által igényelt, megfelelő mértékű rostbevitelt.

Vezessen naplót: (minden ennivalóról, és minden másról). Jegyezzen fel minden tünetet és minden elfogyasztott ételt, hogy kiderüljön, mire érzékeny. Hasznos, ha a naplóba bejegyzi, hogy mikor evett, és mikor jelentkeztek a tünetek, így könnyebben összekapcsolhatók a dolgok, és megtalálhatók az összefüggések. Hogy megkönnyítsük a dolgot, készítettünk egy ilyet, Önnek!

Kattintson ide!Vesse el a kockát: Egy képesített dietetikus végig tudja vezetni ezen a folyamaton, és segít, hogy beazonosítsa (és elkerülje) az étrendben rejlő buktatókat.

Mély víz: Igyon rengeteg folyadékot, de korlátozza az alkohol, kávé, szénsavas italok fogyasztását, továbbá kerülje a mesterséges édesítőszereket, az úgynevezett ‘poliolokat’ (amelyek gyakran megtalálhatók, pl. a rágógumiban).

ÉLETMÓD ÉS KIEGÉSZÍTŐ MEGOLDÁSOK:

Gyógyszerek, előre!: A tünetei és a megállapított diagnózis alapján az orvosa esetleg gyógyszert ír fel a diszkomfort érzés csökkentésére, pl. görcsoldó, hashajtó, vagy akár antidepresszáns szereket. Ezeket egészségügyi szakember írhatja fel, és egyénenként változó, hogy kinek melyiket.

Aluszékonyabb lett?: Akár hiszi, akár nem, az alternatív módszerek, mint például a hipnoterápia, egyeseknél igazán hatásosak tudnak lenni.

A Bifidobacterium longum 35624, amely egy egyedi baktériumtörzset tartalmaz: Alflorex® IBS – bizonyítottan csökkenti az IBS tüneteit, azaz a felfújtság érzést, a gázképződést, alhasi fájdalmat, hasmenést és a szorulást. Fontos tanács: egyszerre csak egy készítményt vegyen be.

Nézzen utána, hogy mi az a “kognitív viselkedésterápia” (CBT): A CBT-hez hasonló pszichológiai módszerek, akár csoportos, akár egyéni foglalkozások formájában, kiváló eredményeket értek el a tünetek enyhítése terén.

Le a stresszel!: Találja meg a módját, hogyan csökkentheti a stresszt a mindennapi életében – a tudatos magatartástól, tudatos életmódtól kezdve a jógáig vagy a meditációig. Kimenni a szabadba, a természetbe – ez az egyik kiváló módja a stresszoldásnak, ami alapvetően csökkenti az IBS-fellángolások esélyét.

Akármilyenek is az IBS-tünetei, van rá kipróbálható stratégia. Megpróbálhatja nem csak túlélni ezt a dolgot, de még jól is kijöhet belőle! Az IBS-sel sikeresen megbirkózók népes közösségének tagjai megosztják a tapasztalataikat online “bél-barátaikkal”, tanácsokat, megoldásokat és támogatást nyújtanak egymásnak. Nem beszélve az újabb kutatásokról, amelyek során a világ tudósai folyamatosan keresik, vizsgálják a lehetséges kezelési módokat. Tehát minden okunk megvan, hogy bizakodva nézzünk a jövőbe – szóval: figyelje magát, beszéljen orvossal vagy dietetikussal, és készítsen tervet. „Belezze ki” a problémát!