“HOGY ÉL A BÉL”: MI AZ AZ IBS?

“HOGY ÉL A BÉL”: MI AZ AZ IBS?

A wc-k iránti olthatatlan érdeklődésen kívül, valójában mit jelent az ‘IBS’?

Közös probléma – Az IBS – ez egy mozaikszó, jelentése: irritábilis bél szindróma – egy széles körben elterjedt, krónikus (hosszan tartó) állapot, amely a világ lakosságának 11% érinti. Sajnos, a jelek szerint nőknél kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál… nem csoda, ha a “Nők” feliratú ajtó előtt mindig hosszabb sor!

Nagydolog A szindróma egyik tünete az alhasi fájdalom, egyéb emésztési tünetek mellett, amelyek nem csak frusztrálóak, de komoly mértékben kihatnak az életminőségre és a mentális közérzetre (jól-létre) is. Bár a “wc-téma” még a legkomolyabb embereket is megmosolyogtatja, vannak, akiknek ez egyáltalán nem vicces.

A tudomány álláspontja szerint Miközben az IBS okai nem tisztázottak, a tudósok szerint kapcsolatban állhat a bélfal sérülésével, a mikrobiom kiegyensúlyozatlanságával, de okai között szerepelhetnek még: gyulladás, érzékenység, genetikai adottságok, vagy akár az agy és bél közötti információcsere zavara.

Miből tudhatja, hogy IBS-e van?

Nézzünk a dolgok mélyére Az IBS-nek számos tünete lehet, úgymint alhasi fájdalom, felfúvódás, gázképződés, szorulás vagy akár hasmenés – szóval, az IBS-ben szenvedők nem mindig azonos panaszokat észlelnek. Ezen kívül, természetesen nem mindenki szeret efféle témákról mondjuk az ebédlőasztalnál beszélgetni. Az IBS-es emberek nagyon sikeresek a „rejtőzködésben”.

Egyedi jelleg Egyesek számára ez egy időről-időre, kisebb-nagyobb megszakításokkal jelentkező kellemetlenség, mások számára azonban komoly fájdalom a “háttérben”. Például: egyeseknek hasmenéssel kísért súlyos alhasi fájdalmai vannak, ami hátrányosan befolyásolja a munkaképességét, miközben másoknak csak enyhe szorulás jelentkezik, és kényelmetlen, de nem extrém fokú puffadás.

Kérje ki szakember tanácsát Nem biztos benne, hogy IBS-e van? Jó ötletnek tűnik orvoshoz fordulnia, ha az alhasi fájdalom az emésztési tünetek kíséretében legalább egyszer egy héten, körülbelül három hónapon keresztül újra és újra jelentkezik. (Töltse ki kvízünket, hogy eldönthesse, szüksége lehet-e orvosi vizsgálatra).

Fú, ez nagyon kínos. Mi történik majd az orvosnál?

El kell mondani Ne aggódjon! Egyrészt ez egy rendkívül gyakori állapot, másrészt az orvosok már mindent láttak (és hallottak) erről (is). Ők nem érzik kínosnak, szóval Önnek sem kell. És miután az IBS-t semmilyen rutinvizsgálat nem mutatja ki, fontos elmondani, hogy problémák vannak a vécézés körül...

Kedves naplóm… Az orvos a diagnózist a tünetei, a kórelőzménye, családi kórtörténete, és a vizsgálati leletei alapján fogja felállítani. Úgy segítheti, hogy minél jobban megértse a problémáját (és nagyon hasznos), ha magával visz egy kéthetes naplót, amelybe feljegyezte az ételfogyasztását, hangulati állapotát és a tüneteit. Legyen olyan őszinte és nyílt, amennyire csak tud. Igen, ez azt jelenti, hogy MINDENT leír, az összes benyakalt Margarita koktélt, a hajnali 2-kor befalt fél liternyi fagylaltot, és minden egyéb “botrányos dolgot”, mert ezzel tudja hozzásegíteni az orvost, hogy jó diagnózist állítson fel.

Töltse le és nyomtassa ki a Hasi diszkomfort naplót, hogy még ma elkezdhesse!

Tisztázzuk a dolgot Nagyon fontos az is, hogy a diagnózis felállítása előtt ki lehessen zárni minden más potenciális betegséget, amely a problémát okozhatja. Például, végezhet az orvos lisztérzékenységre vagy reflux-betegségre irányuló vizsgálatot, hogy kizárja ezeket, mielőtt dönt a kezeléséről.

OK. Megvan a diagnózis. Mi a következő lépés?

Tervezzünk együtt Jelen pillanatban az IBS kezelése tüneti kezelést jelent. Ez a szindróma egyelőre nem “gyógyítható”, DE a fellángolások néha maguktól, vagy a megfelelően megtervezett kezelés eredményeként idővel elmúlnak. Az orvosa segíthet a sokféle megoldásból a legmegfelelőbbet kiválasztani az Ön számára, mint például: tüneti kezelés, diéta, testedzés, vagy pszichológiai módszerek, amelyek mind hasznosnak és hatásosnak bizonyultak az IBS-fellángolások csökkentésében, de legalábbis kordában tartásában.

Baráti baktériumok: Az elmúlt néhány évben a mikrobiomnak az IBS-ben betöltött szerepét vizsgáló kutatások kimutatták, hogy IBS-nél a rendellenesség egyik részeleme a bél-mikrobióta megváltozása. Ez azt jelenti, hogy a bél-mikrobiomra ható ételeknek, tevékenységeknek, vagy termékeknek jelentős szerepük lehet a kezelési terv összeállításakor. Az Alflorex IBS egy egyedi baktériumtörzset tartalmaz, amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenti az IBS tüneteit, azaz a felfúvódást, gázképződést, alhasi fájdalmat, hasmenést és a szorulást. 

A belekről dióhéjban:

Csakúgy, mint a mikrobiom, az IBS is a legkülönbözőbb formákban és erősséggel jelentkezhet. Úgy érzi a beleiben, hogy valami nincs rendben? Talán fel kellene keresni egy orvost, hogy kiderüljön, mi a probléma. Megszületett a diagnózis? Ne keseredjen el, rengeteg kipróbálható lehetőség van, hogy megtalálja a járható utat, amelyen haladva jól kézben tarthatja a tüneteit. De ne felejtse el, az IBS nem olyan, mint az egy méretben kapható univerzális ruhadarab, ami mindenkire illik – az, hogy az Instagram oldaladon egyesek azt írják, hogy a fejen állás vagy a kenderturmix ennyit meg annyit segített, nem jelenti azt, hogy ez mindenkinél egyformán működik majd. További túlélési tanácsokért és adatokért, sőt, hogy ne csak túlélje, hanem, hogy jó élménnyel szálljon ki az IBS hullámvasútból, olvassa végig a ‘Együttélés az IBS-sel: hogy viszonyuljunk a tünetekhez, hogy ne csússzon ki a kezünkből az irányítás című cikkünket itt.