A bél-agy tengely

A bél-agy tengely

A bél-agy tengely


A mikrobióta (régebbi elnevezéssel bélflóra) több milliárd bélrendszeri baktériumot tartalmaz. Az egészséges bélrendszerben a „jótékony” és a patogén baktériumok egyensúlyban vannak. Beleink továbbá 200 millió neuront is tartalmaznak. Éppen ezért a „második agy” kifejezés nem indokolatlan. A mikrobióta igen aktív, és hozzájárul fizikai és mentális egészségünkhöz.

A mikrobióta és az agy között folyamatos információcsere történik. Ezt a kommunkációt a bél-mikrobióta legyengülése megzavarja, mint amikor például antibiotikumokat szedünk be. Ilyenkor a patogén baktériumok erősödnek fel és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hasmenés, vagy egy gyulladás.

Hosszabb távon ez az egyensúlyzavar, amit diszbiózisnak nevezünk, más betegségeket is kiválthat.

Miként funkcionál a bél-agy tengely?

A mikrobióta neurotranszmitternek nevezett molekulák képzése útján kommunikál az aggyal. Ezek közül a legismertebb a szerotonin és a dopamin, melyek a hangulatunkat befolyásolják. A tudósok szerint ezek a neurotranszmitterek a bélfal sejtjeire hatnak. Az üzenet, a béltraktus neuronjain keresztül, így jut el az agyba.

A rövid szénláncú zsírsavak egy másik információ-elősegítő szerepet töltenek be. A rövid szénláncú zsírsavak sejtjeink energiaforrásai. Ezeket a vastagbélben található baktériumok termelik az élelmi rostok fermentációja során. Ezek a zsírsavak kommunikálnak az immunrendszerrel, és kulcsszerepet töltenek be a két szerv közötti kapcsolatokban is, azzal, hogy közvetlenül az agyra hatnak.

A csokoládé igazán boldoggá tesz

Bizonyos ételek, mint például az étcsokoládé, befolyásolják a hangulatunkat. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a kakaóban található polifenolok pozitívan hatnak a mikrobiótára azáltal, hogy gátolják a patogén (káros) baktériumok szaporodását és serkentik a jótékony baktériumok fejlődését.

Eszerint különösen a 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása járulna hozzá a mikrobióta változatosabbá tételéhez, és gyakorolna ezáltal pozitív hatást a hangulatunkra.