Használja ki immunrendszere teljes kapacitását

Használja ki immunrendszere teljes kapacitását

Gyakorlati tanácsok étkezési napló vezetéséhez

Étkezési napló vezetése nagy segítség lehet. De hol is kezdjük?

A megfelelő felkészüléssel a munka felét már elvégezte. Először is gondolja át, hogyan szeretné vezetni az étkezési naplót: számítógépen vagy papíron? Létrehozhat például egy Excel-fájlt, használhat egy alkalmazást (például a Bowelle és a MyHealthyGut ingyenesen letölthető), vagy mindent felírhat egy jegyzetfüzetbe. E cikk végén közlünk egy étkezési napló mintát.

Ahogy feljegyzi az elfogyasztott ételeket és az étkezési időket, bizonyos idő elteltével pontosan meg tudja határozni a tünetek, mint például a gyomorfájás, a puffadtság, a hasmenés vagy a székrekedés bizonyos „kiváltó okait". Azonban jobb, ha nem von le elhamarkodott következtetéseket, mert még ha mindent "jól" csinál is, megjelenhetnek bizonyos tünetek. Ugyanakkor bizonyos ételek, amelyek az egyik napon tüneteket okoznak, egy másik napon nem váltanak ki tüneteket. Emiatt nem ajánlott azonnal felhagyni bizonyos ételek fogyasztásával.

Az elfogyasztott ételfajták és összetevők mellett (figyelembevéve pl. a korpa-, szénhidrát- és zsírtartalmat) azt is fontos rögzíteni, hogy miként fogyasztja ezeket. A zöldségeket nyersen, főzve vagy grillezve fogyasztja? Milyen fűszereket használ? Salátához eszik-e salátaöntetet, és mi ezek összetétele? Az étkezés időpontja is fontos. Próbáljon meg tehát minden nap többé-kevésbé ugyanabban az időpontban étkezni. Ez a szabály a fő étkezések közötti kisebb ételfogyasztásokra is vonatkozik.

Vannak, akik érzékenyebbek a stresszre, másokat az alvászavarok érintenek jobban. Ezek a szempontok is jelentőséggel bírnak. Ezért fontos feljegyezni, hogyan érzi magát, rögzíteni alvásának a minőségét és a napi fizikai aktivitásának a szintjét.

Étkezési napló minta

A Bristol skála

A Bristol skála vagy székletskála segít meghatározni, hogy milyen típusú a széklete. Jegyezze fel ezeket az információkat a naplójába is. Sokat elárulnak bélrendszerének bizonyos ételekre adott reakciójáról, és segítenek felismerni a kiváltó tényezőket.

Az ideális és egészséges széklet a 4-es, majd ezt követően a 3-as típusú.