Immunvédelmünk központi helye a bélrendszerünk

Immunvédelmünk központi helye a bélrendszerünk

Bemutatjuk az Ön „mikrobiótáját”.

Minden emberben van egy ökoszisztéma, amely kihat egészségi állapotunkra. Ezt mikrobiótának nevezzük.

Az emberi mikrobióta egy mikroorganizmusok milliárdjaiból álló közösség, amely testünk több helyén él. Fellelhető a szájüregben, a bőrön, a tüdőben és a hüvelyben. De legnagyobb közösségük a bélrendszerben található. Közel 160 fajuk él ott, melyek hozzájárulnak belső egyensúlyunkhoz.

A mikrobiotánkat alkotó baktériumok körülbelül egyharmada mindenkire, kétharmada pedig az egyes egyénekre jellemző. Az összetétel több tényezőtől függ: táplálkozásunktól, életkorunktól, bizonyos gyógyszerek fogyasztásától, genetikánktól, környezetünktől vagy éppen életmódunktól (dohányzás, stressz, mozgásszegény életmód stb.).

 Mi a bél-mikrobiótánk funkciója?

Bél-mikrobiótánk, más néven bélflóránk elsődleges szerepet tölt be egészségünk biztosításában. Két fő funkciója emésztési folyamatunk kezelése és immunrendszerünk fenntartása.

Elősegíti többek között egyes élelmiszer összetevők, mint például a rostok jobb integrálását. Enélkül képtelenek lennénk megemészteni bizonyos cellulóz (például zöldsaláta), keményítő (rizs, burgonya) vagy laktóz alapú ételeket.

AZ IMMUNRENDSZER

Immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerünkben található.

 

 

A bélflóra fontos szerepet játszik immunvédelmünk fenntartásában.

A bél-mikrobióta immunrendszerünk garanciája: immunsejtjeink 70%-a innen származik. Nekik köszönhetően védettek vagyunk a kórokozókkal szemben.

Hogyan vigyázzunk bél-mikrobiótánkra és ezáltal egészségünkre?

Előfordul, hogy bél-mikrobiótánk egyensúlya megbomlik. Ezt diszbiózisnak nevezzük. Ennek oka lehet a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, antibiotikumok szedése, gyomor-bélrendszeri vírusfertőzés vagy akár a stressz.

Ez a kockázat korlátozható egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással, valamint a stressz és a szorongás okainak korlátozásával.

Gyógyszerésze és kezelőorvosa probiotikumok használatát is javasolhatja. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek a különböző mikrobiótákra jótékony hatással vannak. Több száz ilyen jellegű termék kapható. Ezért fontos, hogy diszbiózis tüneteinek kezelésére célzott probiotikumokat használjon. Ez ugyanis sokféle tünetben jelenhet meg: legyengült immunitás, visszatérő hólyaghurut, rendszeres gyomorfájás, túlsúly, stb.

Kezelőorvosa és gyógyszerésze segíthet a legmegfelelőbb probiotikum kezelés kiválasztásában.